Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-kurkami-i-prawdziwkami

Tarta z kurkami i prawdziwkami

Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Kruche ciasto z parmezanem
300 g kurek
300 g prawdziwków
2 szalotki
czubata łyżka masła
łyżka siekanej natki
2 jajka
75 ml gęstej śmietany
800 ml mleka
mąka do wałkowania ciasta

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty (o średnicy do 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Zagniatamy Kruche ciasto z parmezanem i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Grzyby ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, przycinamy nóżki u podstawy. Nóżki drobno siekamy, kapelusze kroimy w paski.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy, mieszając, aż się zeszklą.
Dodajemy grzyby i natkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Jedno całe jajko i jedno żółtko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy, po czym dolewamy mleko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy raz jeszcze i przelewamy przez sitko.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (ewentualnie podsypując mąką) na koło o grubości 2-3 mm. Ostrożnie przekładamy ciasto do formy i dobrze w niej ugniatamy. Obcinamy nadmiar i zalepiamy ewentualne dziury. Spód nakłuwamy widelcem. Na cieście kładziemy krążek papieru do pieczenia, a na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli lub ryżu - dzięki takim wstępnym zabiegom ciasto nie podniesie się w trakcie pieczenia. Wstawiamy tartę na 10 minut do nagrzanego piekarnika, po czym zdejmujemy papier wraz z fasolą (ryżem). Spód pieczemy dalej, jakieś 10 minut, aż zacznie się lekko złocić. Wyjmujemy podpieczoną tartę z pieca, a temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozkładamy grzyby, po czym polewamy mieszanką mleczno-jajeczną.
Wstawiamy tartę do piekarnika na 20 minut, aż nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, ale nie wrząco-gorąco (resztki na zimno też są smaczne).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024