Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-ze-swiezym-szpinakiem

Tarta ze świeżym szpinakiem

Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta do słonych tart
150 g młodych ziemniaków
250 g (ćwierć kilo) świeżego szpinaku
2 jajka
300 ml śmietany 18%
50 g świeżo startego parmezanu
10 filecików anchois

Opis przyrządzania:
Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy kruchym ciastem do słonych tart, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na bladozłoto. Zostawiamy do wystygnięcia, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Młode ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przelewamy zimną wodą i kroimy w cienkie plasterki. Świeży młody szpinak starannie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Podgrzewamy szpinak na suchej patelni, aż listki zwiędną. Kiedy szpinak przestygnie, odciskamy resztę wody i drobno siekamy. W misce ubijamy razem jajka, śmietanę i prawie cały parmezan. Dodajemy ziemniaki, szpinak i 5 filecików anchois, odsączonych z oleju i drobno posiekanych. Mieszamy i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wlewamy do podpieczonej formy z ciasta. Na wierzchu kładziemy kolejne 5 filecików anchois i posypujemy 2 łyżkami tartego parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż nadzienie zastygnie i zacznie się rumienić. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024