Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarte-Tatin-z-pomidorami

Tarte Tatin z pomidorami

Bardzo fajna tarta - wariacja na temat słynnej jabłkowej tarty z Normandii. Pomidory to w końcu owoce, czyż nie? Czarnuszka w cieście nadaje mu miły, wytrawny smak.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100g mąki
50 g zimnego masła
50 g startego gruyera
1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
8-10 twardych pomidorów
łyżka masła
oliwa z oliwek
łyżeczka cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Najpierw robimy ciasto: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy masło w małych kawałkach i starty ser. Siekamy nożem, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem. Dodajemy czarnuszkę i 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy na gładkie ciasto (wszystko możemy, oczywiście, zrobić w malakserze). Toczymy z ciasta kulę, spłaszczamy ją ręką, zawijamy w kawałek folii plastikowej. Wkładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania pomidorów.
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy poziomo na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wkładamy pomidory przeciętą stroną do góry i podsmażamy, aż zaczną się rumienić. Odwracamy, zwiększamy ogień i podsmażamy, aż pomidory będą rumiane.
Jeśli patelnię, na której smażymy pomidory, można wstawić do piekarnika, zdejmujemy ją po prostu z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zaś nie - przekładamy pomidory (przeciętą stroną do dołu) do żaroodpornej formy o średnicy około 22 cm i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej, niż naczynie z pomidorami. Ostrożnie przenosimy ciasto na pomidory i delikatnie upychamy brzegi dokoła tak, by nic spod spodu nie wystawało.
Wstawiamy tarte do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż ciasto będzie miało ładnie złoty kolor.
Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim naczynie z tartą. Przez łapki kuchenne chwytamy naczynie razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta z pomidorami na wierzchu. Jeśli jakiś pomidorek przykleił się do patelni, po prostu go z niej zdejmujemy i kładziemy na właściwe miejsce.
Podajemy na ciepło, z michą zielonej sałaty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024