Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-bananowe

Tarteletki bananowe

Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 30

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 banany
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
300g gotowego ciasta francuskiego (surowego i rozwałkowanego)
cukier puder

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości mniej więcej pół centymetra. Wkładamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i - posługując się okrągłą foremką o średnicy mniej więcej 5 cm - wycinamy tyle krążków, ile się da. Przekładamy je na przygotowaną blaszkę, po czym bierzemy inną foremkę, na przykład kieliszek, o średnicy trochę mniejszej, niż poprzednia. Tą foremką zaznaczamy kółka na wyciętych krążkach - ciasto wewnątrz nakłuwamy widelcem. Na nakłutym środku kładziemy plasterek banana.
Oprószamy ciasteczka cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 do 15 minut, czyli do chwili, kiedy ciasto podrośnie i dobrze się zarumieni. Jak to zwykle bywa z ciastem francuskim - lepiej je leciutko przepiec, niż nie dopiec...
Gotowe ciasteczka wyjmujemy i - póki gorące - znów oprószamy cukrem pudrem.
Zjadamy tego dnia, w którym były pieczone.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024