Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-z-dzemem

Tarteletki z dżemem

Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 24 tarteletki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g zimnego masła
250 g mąki
łyżka cukru pudru
2 żółtka
najróżniejsze dżemy - każdy się nadaje

Opis przyrządzania:
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem.
Zimne masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do mąki. Palcami rozcieramy masło z mąką, aż zacznie przypominać tartą bułkę i zacznie się zlepiać w trochę większe grudki.
Dodajemy żółtka i 2 łyżki bardzo zimnej wody, mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Oczywiście możemy ciasto zagnieść w malakserze lub robocie kuchennym, ale dzieci lubią robić to własnymi rączkami i upaćkać się przy tym od stóp do głów (oraz wszystko dookoła).
Gotowe ciasto zbieramy w kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Stół kuchenny oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2-3 mm, mniej więcej - oczywiście. Okrągłą foremką o średnicy 7 cm (np. szklanką, choć najładniej wyglądają tarteletki wycinane specjalną foremką o karbowanym brzegu) wycinamy 24 kółka. Oczywiście na raz z placka tylu kółek nie wytniemy - wycinamy, ile się zmieści, resztę ciasta zbieramy, zagniatamy i rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki i znów wycinamy. I tak w koło Macieju, ile nam ciasta starczy.
Tarteletki układamy na blaszce do pieczenia babeczek - takiej z 12 zagłębieniami (lub wkładamy do innych foremek na babeczki czy mufinki). Delikatnie upychamy je w zagłębieniach. Do każdej tarteletki wkładamy mniej więcej 2 łyżeczki ulubionego dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, aż ciasto będzie złote i kruche.
Podajemy na letnio (pycha) lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024