Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-z-miodem-i-orzechami

Tarteletki z miodem i orzechami

Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
masło do smarowania foremek
200 g ciasta kruchego ze smalcem
1 jajko
1 żółtko
łyżka oleju z włoskich orzechów
2 łyżki płynnego miodu
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
150 g wyłuskanych orzechów włoskich
150 g cukru
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4 foremki do tarteletek (o średnicy około 10 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i wylepiamy przygotowane foremki. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy do niego tarteletki i pieczemy 10 minut, aż ciasto zacznie się złocić. Jajko i żółtko wbijamy do miski. Dodajemy olej z orzechów włoskich, miód i śmietanę. Ubijamy na gładkę masę. Rozdzielamy krem między lekko przestudzone tarteletki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - krem powinien zastygnąć, a brzeg ciasta zarumienić się. Tarteletki lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Orzechy wsypujemy na ciężką patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając. Uwaga - mają wielką skłonność do przypalania się! Zsypujemy z patelni i odkładamy na bok. Patelnię przecieramy ściereczką. Stawiamy z powrotem na ogniu i wsypujemy cukier. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Podgrzewamy, nie mieszając, aż cukier zacznie zmieniać się w karmel. Co jakiś czas przechylamy patelnię, żeby cukier topił suię równomiernie. Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, wsypujemy orzechy, szybko i starannie mieszamy i polewamy tarteletki. Kiedy karmel ostygnie i stwardnieje, podajemy ciastka na stół.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024