Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-z-morelami

Tarteletki z morelami

Bardzo ładne i bardzo smaczne. Poza tym niekłopotliwe, bo używamy do nich moreli suszonych, a i ciasto francuskie kupujemy już gotowe.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) gotowego ciasta francuskiego
20 suszonych moreli
40 g masła
2 łyżki płynnego miodu

Opis przyrządzania:
Morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego 4 kółka o średnicy 10 cm. Blachę wykłądamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej kółka z ciasta. Morele odcedzamy i osuszamy ściereczką. Układamy w rozetkę na cieście. Na morelach kładziemy kawałeczek masła i polewamy miodem. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto urośnie i będzie ciemnozłote. Tarteletki podajemy na letnio, z dodatkiem kulki lodów, najlepiej waniliowych. Albo z bitą śmietaną. Lub też, oczywiście, bez niczego.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024