Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-z-serem-i-orzechami

Tarteletki z serem i orzechami

"Przyjęciowe" tarteletki - ładnie wyglądają wśród rozmaitych ciepłych kanapeczek. Zaś w zwykły dzień możemy upiec je po prostu dla czystej przyjemności zagryzania czerwonego wina.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g mąki
50 g mielonych orzechów laskowych
80 g zimnego masła plus trochę do smarowania foremek
żółtko
jajko
150 g kremowego twarożku
mielona ostra papryka
mielona słodka papryka
12 orzechów laskowych bez skórki

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy i masło pokrojone w kawałki. Siekamy nożem, a gdy masło zacznie się łączyć z mąką, dodajemy żółtko i szczyptę soli i zagniatamy szybko kruche ciasto. Owijamy ciasto folią plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy cienko masłem foremkę na 12 minimufinek. W misce mieszamy starannie jajko i twarożek. Doprawiamy do smaku solą, mieloną słodką i ostrą papryką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wycinamy kółka i wylepiamy nimi przygotowane foremki. Spód każdej tarteletki nakłuwamy widelcem. Foremki z ciasta napełniamy serowym nadzieniem, a na środku kładziemy cały laskowy orzeszek. Wstawiamy tarteletki do piekarnika na jakieś 10-15 minut - ciasto powinno być rumiane. Wyjmujemy tarteletki i przekładamy na metalową kratkę do przestygnięcia. Oprószamy ostrą papryką i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024