Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tatar-z-lososia

Tatar z łososia

Mam nieuleczalną słabość do wszelkich tatarów, a surowego łososia wolę od gotowanego. Uformowany w ładne porcyjki tatar jest bardzo elegancką przystawką przed np. pieczonym udźcem jagnięcym.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g surowego łososia bez ości i skóry
czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
łyżka musztardy z Dijon
oliwa z oliwek
łyżeczka dobrego białego octu winnego
świeża bazylia
cytryna do podania

Opis przyrządzania:
Łososia przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości, szybko myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybkę w cienkie plasterki, potem każdy plasterek w paski, a paski w malutkie kosteczki. Cebulę obieramy, kroimy na pół wzdłuż i ze środka jednej połówki kroimy 4 zgrabne półplasterki - do ozdoby. Resztę cebuli drobniutko siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy, 4 "trawki" zostawiamy do ozdoby, a resztę siekamy. Mieszamy łososia, cebulę i szczypiorek. Musztardę ukręcamy na gładki sos z 2 łyżkami oliwy i octem winnym. Sos mieszamy z tatarem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy zgrabne kopczyki i ozdabiamy je plasterkami cebuli, szczypiorkiem i listkami bazylii. Obok kładziemy ćwiartki cytryny. Podajemy z razowym chlebem, bagietką lub jako dodatek do blinów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024