Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tatar-z-wedzonego-lososia

Tatar z wędzonego łososia

Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g łososia wędzonego na zimno
300 g łososia wędzonego na gorąco
1/2 pęczka koperku
1 1/2 cytryny
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje łososia kroimy najpierw w kawałki (usuwając ewentualne ości), po czym siekamy razem, używając do tego celu ciężkiego noża.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - same listki, łodyżki zużyjmy na przykład do zupy. Z cytryn wyciskamy sok.
Mieszamy razem posiekaną starannie rybę i koperek. Dodajemy sok z cytryny - tyle, ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą (ostrożnie, łosoś bywa słony!) i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy odrobinę octu balsamico.
Tatar podajemy na kromeczkach razowego chleba z masłem lub na blinach. Możemy też uformować z niego zgrabne porcyjki, przybrać koperkiem i cytryną i podać z ciepłymi grzankami Melba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024