Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-z-jagnieciny-z-morelami

Tażin z jagnięciny z morelami

W tażinach to jest przyjemne, że chociaż duszą się długo, nie angażują nas specjalnie w kuchni - ot, wrzucamy wszystko do ciężkiego garnka i samo się robi.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg łopatki jagnięcej
olej z orzeszków ziemnych
cebula
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia świeżego imbiru
szczypta szafranu
laska cynamonu
2 łyżki pasty pomidorowej
4 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw
300 g dobrych suszonych moreli
łyżka miodu
garść orzeszków pistacjowych (bez skorupek)

Opis przyrządzania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę - taką na jeden kęs każda. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do ciężkiego rondla wkładamy mięso, cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy szafran, cynamon i pastę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wywar. Stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy wszystko na malutkim ogniu przez półtorej godziny. Morele kroimy na pół. Dodajemy do garnka z tażinem, wlewamy też miód. Mieszamy i dusimy mięso dalej, już bez przykrywki, przez kolejne 45 minut. Zdejmujemy z wierzchu tłuszcz, który się zbierze na powierzchni sosu. Tażin jest gotowy, gdy sos zgęstnieje. Przekładamy mięso na półmisek, okładamy morelami i posypujemy zielonymi orzeszkami pistacjowymi. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024