Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-z-kurczaka-z-suszonymi-owocami

Tażin z kurczaka z suszonymi owocami

Klasyczne danie Maghrebu. Suszone owoce w czasie duszenia rozgotowują się w apetyczny, ciemny sos. Tażin podajemy z kuskusem lub bagietką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży kurczak
oliwa z oliwek
duża cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
6 suszonych fig
łyżeczka nasion kolendry
laska cynamonu
anyżek gwiazdkowy
listek laurowy
szklanka wywaru z kurczaka
cytryna
garść orzechów pistacjowych

Opis przyrządzania:
Kurczaka dzielimy na niezbyt duże kawałki. Na ciężkiej i głębokiej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i smażymy kawałki kurczaka na złoto. Dodajemy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, morele, śliwki i figi, przekrojone na pół. Dodajemy też przyprawy: kolendrę, cynamon, anyżek gwiazdkowy oraz listek laurowy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dolewamy wywar z kurczaka (prawdziwy, nie z kostki) lub wodę (też szklankę). Przykrywamy i dusimy pół godziny. Dodajemy cytrynę, pokrojoną wraz ze skórką w plasterki (pestki wybieramy i wyrzucamy). Dusimy kolejne pół godziny lub do czasu, gdy sos będzie gęsty, a mięso będzie odpadać od kości. Przed podaniem posypujemy garścią posiekanych orzeszków pistacjowych.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024