Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tempeh-Goreng

Tempeh Goreng

Kochani, jest jedno z najlepszych dań, jakie jadłam ostatnio! Przepis pochodzi od mojej holenderskiej przyjaciółki Margot, wielbicielki (podobnie jak duża część niderlandzkiego społeczeństwa) kuchni indonezyjskiej. Tempeh marynujemy w ciemnej zalewie (im dłużej, tym lepiej, jak z każdym podobnym sojowym produktem...), a potem krótko smażymy na oleju. Jemy na ciepło (danie główne) lub zimno (zamiast chipsów lub krakersów) i jest to nie tylko pyszne i oryginalne, ale także całkiem zdrowe! Podajemy Tempeh jako część "Rijsttafel" lub bardzo przyjemną przekąskę.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indonezja

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
blok Tempeh (powiedzmy 250-300g)
ząbek czosnku
1/2 szklanki Ketjap (kecap) manis
1/2 cytryny
kawałek koncentratu kokosa (Pasta kokosowa, koncentrat kokosowy, creamed coconut, santen )
olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Opis przyrządzania:
Tempeh kroimy w poprzeczne plastry o grubości mniej więcej 1 cm, po czym układamy je w płaskim naczyniu.
Ząbek czosnku rozgniatamy i mieszamy z ketjapem i sokiem z cytryny.
Z bloku koncentratu kokosowego odcinamy pasek o grubości około 1 cm - trzeba tylko uważać, żeby kawałek ten zawierał zarówno część matowobiałą (mleko kokosowe), jak i półprzezroczystą (tłuszcz kokosowy). Wkładamy koncentrat do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści, po czym mieszamy z marynatą.
Zalewamy marynatą plastry tempehu (nie wiem, czy to się odmienia...) i odstawiamy co najmniej na godzinę. Teraz mamy trzy możliwości:
1. po godzinie wyjmujemy plastry z sosu - marynata przeniknie wówczas tylko do warstwy wierzchniej, zaś środek plastrów będzie biały. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, a kiedy będzie gorący, wkładamy tempeh. Zmniejszamy ogień i smażymy plastry z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kroimy każdy plaster w poprzek na paski o grubości 1 cm i podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.
2. wariant drugi - jak wyżej, ale po usmażeniu i pokrojeniu w paski wrzucamy tempeh z powrotem na patelnię i wlewamy pozostałą marynatę. Szybko smażymy, mieszając, aż sos oblepi paski, po czym podajemy.
3. zostawiamy tempeh w marynacie na całą noc w lodówce - plastry nasiąkną wówczas tak, że będą ciemne aż do środka, będą też miały intensywniejszy smak. Smażymy, kroimy i podajemy jak wyżej.
Naprawdę pyszne danie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024