Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Terrine-z-koziego-sera-z-warzywami

Terrine z koziego sera z warzywami

Elegancka przystawka w estetycznej kolorystyce. Ładnie się prezentuje wśród innych potraw bufetowych.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
3 czerwone pieczone papryki
1 żółta pieczona papryka
2 małe cukinie równej wielkości
4 listki żelatyny (razem 8 g)
100 ml kremowej śmietanki
600 g koziego twarożku
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
mały pęczek bazylii

Opis przyrządzania:
Z papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona. Kroimy w szerokie pasy i osuszamy w ściereczce. Cukinię myjemy, odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na cienkie wstążki. Wkładamy wstążki do koszyczka do gotowania na parze, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i trzymamy na parze przez 10 minut. Wyjmujemy i osuszamy na ściereczce. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Śmietankę wlewamy do małego rondelka i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do niemal wrzenia i zdejmujemy z ognia. Żelatynę odciskamy z wody, wkładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy, mieszając. Twarożek wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i 3 łyżki oliwy. Czosnek obieramy, drobniutko siekamy i dodajemy do twarożku. Bazylię płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy, dodajemy do twarożku. Starannie wszystko mieszamy na gładką masę. Średniej wielkości keksówkę wykładamy plastikową folią. Na spód kładziemy wstążki cukinii (wzdłuż formy), przykrywamy częścią twarożku. Kładziemy paski papryki, znów twarożek i tak dalej do wyczerpania składników. Na wierzchu powinny być warzywa. Terrine przykrywamy folią, kładziemy kawałek tekturki (dopasowany do wymiarów formy), a na tekturce jakieś obciążenie, np. 2 nieduże puszki. Wstawiamy formę z terrine do lodówki na 12 godzin. Tuż przed podaniem zdejmujemy z terrine obciążenie, tekturkę i folię. Terrine odwracamy na półmisek, zdejmujemy resztę folii. Kroimy terrine w grube plastry i podajemy z grzankami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024