Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Terrine-z-roqueforta-z-orzechami

Terrine z roqueforta z orzechami

Znakomita pasta do grzanek lub elegancka terrine na przyjęciu bufetowym - w zależności od formy, w jakiej ją podamy.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki drobnych jasnych rodzynek
4 łyżki śliwowicy
600 g sera roquefort
300 g miękkiego masła
6 "nitek" szczypiorku
3 gałązki natki pietruszki
250 g świeżych (lub ostatecznie suszonych) orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Mieszamy rodzynki ze śliwowicą i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy roquefort z lodówki i też odstawiamy na godzinę, żeby ser zmiękł. Miękki roquefort rozgniatamy widelcem, dodając masło - po kawałku, wówczas łatwiej będzie wszystko rozmieszać. Dolewamy 2 łyżki śliwowicy, w której moczyły się rodzynki. Szczypiorek i listki natki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej. Orzechy obieramy z gorzkawej skórki i grubo siekamy. Rodzynki odsączamy ze śliwowicy. Orzechy i rodzynki dodajemy do masy i starannie wszystko mieszamy. Możemy pastę podać od razu, w miseczce, z nożem do smarowania lub też uformować terrine: w tym celu małą keksówkę wykładamy folią plastikową. Do przygotowanej formy wkładamy masę serową, dobrze ugniatając. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy folią. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024