Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tort-orzechowy

Tort orzechowy

Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
200 g wyłuskanych włoskich orzechów
50 g tartej bułki
masło do smarowania formy
7 dużych jajek
200 g cukru
krem czekoladowy lub krem kawowy

Opis przyrządzania:
Orzechy miksujemy w malakserze na możliwie gładki proszek. W czasie miksowania dodajemy tartą bułkę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Małą tortownicę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z połową cukru na gładki i puszysty kogel-mogel, najlepiej mikserem. Do utartych żółtek dodajemy zmiksowane orzechy i starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru. Ubijamy dalej, aż piana będzie gładka, sztywna i lśniąca. 1/3 ubitej piany miksujemy z masą żółtkowo-orzechową. Resztę piany delikatnie, lecz stanowczo mieszamy z masą. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie z niego suchy. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się przyrumienia, przykrywamy go folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy - nie martwimy się, jeśli ciasto lekko się w środku zapadnie i powierzchnia będzie pofałdowana - wszystkie braki tego typu da się ukryć pod kremem. Zimne ciasto kroimy horyzontalnie na 3 krążki. Smarujemy kremem czekoladowym lub kawowym i składamy. Tort smarujemy z wierzchu i po bokach resztą kremu i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by stężał. Ozdabiamy według upodobań i zdolności.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024