Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tort-z-kremem-z-mascarpone

Tort z kremem z mascarpone

Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
biszkopt klasyczny (patrz przepis)
3 jajka
300 g mascarpone
50 g cukru
100 ml mocnej kawy
125 g czarnej czekolady

Opis przyrządzania:
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy i kroimy poziomo na 3 krążki. Robimy krem: jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dalej ubijając, dodajemy po trochu mascarpone. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem. Zimną czekoladę ścieramy w malakserze na grubej tarce. Spodni krążek biszkoptu kładziemy na duży talerz. Nasączamy 1/3 kawy, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy 2 łyżkami wiórków czekoladowych. Przykrywamy środkowym krążkiem, nasączamy kawą, smarujemy kremem, posypujemy czekoladą. Przykrywamy wierzchnim krążkiem, smarujemy resztą kremu, ale cieniej, bo smarujemy też boki tortu. Resztą wiórków obsypujemy tort ze wszystkich stron. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem i podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024