Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tort-z-musem-czekoladowym

Tort z musem czekoladowym

Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
masło do smarowania
150 g gotowych kruchych ciasteczek
25 g orzechów włoskich
50 g + 150 g czarnej czekolady
50 g masła
2 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki ciemnego rumu
4 jajka
3 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Z tortownicy o średnicy 20 cm zdejmujemy obręcz i kładziemy ją - do góry nogami - na talerzu, na którym zamierzamy tort podawać. Przyklejamy taśmą klejącą, żeby się nie ruszała i smarujemy ją od środka lekko masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek o o szerokości boku obręczy i wkładamy go do środka - powinien przykleić się do wnętrza tortownicy. Wszystkie te wstępne zabiegi są konieczne dlatego, że tort jest delikatny i rozleciałby się kompletnie w czasie wyjmowania z tortownicy - a tak tylko podniesiemy obręcz i zdejmiemy papier...
Ciasteczka kruszymy na bardzo drobne okruszki.
Włoskie orzechy drobniutko siekamy i dodajemy do ciasteczek.
50 g czekolady połamanej w kawałki, masło i kakao wkładamy do żaroodpornej miseczki, stawiamy na garnku z niemal wrzącą wodą i rozpuszczamy. Kilka razy mieszamy. Wsypujemy okruszki i orzechy i starannie mieszamy. Masą wylepiamy talerz wewnątrz obręczy oraz boki do wysokości 4 cm. Wstawiamy do lodówki, żeby foremka zastygła.
Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Wlewamy do żaroodpornej miski, dodajemy resztę czekolady (150 g) połamanej w kawałki i rozpuszczamy na parze. Zdejmujemy z garnka i dolewamy rum, mieszamy.
Jajka dzielimy na białka i żółtka, z tym, że potrzeba nam 5 żółtek, a tylko 4 białka. Żółtka dodajemy po jednym do czekolady, za każdym razem starannie mieszając.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę, po czym - nadal ubijając - dosypujemy cukier i ubijamy, aż powstanie lśniąca piana. Bardzo delikatnie - acz stanowczo - mieszamy masę czekoladową z pianą, aż powstanie zupełnie jednolity krem.
Wlewamy krem do oziębionej foremki i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odlepiamy taśmę, zdejmujemy obręcz i papier i voila! Podajemy z owocami jagodowymi.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024