Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Toskanska-fasolowa-na-szybko

Toskańska fasolowa na szybko

Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g chudego wędzonego boczku
2 gałązki selera naciowego
2 ziemniaki
puszka białej fasoli
oliwa z oliwek
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
listek laurowy
świeże oregano i natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z boczku odcinamy skórę, a mięso kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Fasolę wylewamy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. W dużym rondlu rogrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem, boczek, seler naciowy i ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Dodajemy fasolę, wywar i listek laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez kwadrans. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy siekanym oregano i takąż natką, polewamy łyżką dobrej oliwy. Podajemy ze świeżym chlebem lub grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024