Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Truskawkowa-sangria

Truskawkowa sangria

Bardzo sympatyczny letni napój, idealny na przyjęcia w plenerze.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) dojrzałych truskawek
pomarańcza
torebka cukru waniliowego
80 g cukru
butelka różowego wytrawnego wina
6 malutkich gałązek świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Truskawki płuczemy i osuszamy. Odrywamy ogonki. Większe truskawki kroimy na ćwiartki, mniejsze - na pół. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy 200 ml (niepełną szklankę) wody, dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wlewamy syrop do truskawek, dodajemy sok z pomarańczy i mieszamy. Kiedy owoce wystygną, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Tuż przed podaniem wlewamy bardzo zimne wino, mieszamy i podajemy w szklaneczkach udekorowanych gałązkami mięty.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024