Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Truskawkowa-zupka-z-winem

Truskawkowa "zupka" z winem

Koktajl truskawkowy w wersji grown-up.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
limetka
100 ml syropu cukrowego
150 ml dobrego słodkiego wina
3/4 kg (750 g) dojrzałych truskawek
bita śmietana do dekoracji

Opis przyrządzania:
Limetkę myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy limetki ścinamy skórkę (samą zieloną część), wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy syrop cukrowy i wino, dodajemy skórkę z limetki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie i obrywamy ogonki. Wkładamy truskawki do blendera, dodajemy sok z limetki i miksujemy na gładkie piure. Dodatkowo przecieramy przez gęste sitko, by pozbyć się pesteczek. Zimny syrop przelewamy przez sitko i dodajemy do truskawkowego piure. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy w szklaneczkach, dekorując każdą porcję łyżką lekko słodzonej bitej śmietany.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024