Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Trzynasta-zupa-z-dyni

Trzynasta zupa z dyni

Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni
laska cynamonu
3 goździki
2 łyżki masła
2 łyżki białego octu winnego
siekany koperek do posypania

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty środek. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy 2 szklanki (czyli 1/2 litra) wody, wkładamy cynamon i goździki i stawiamy na ogniu.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. gotujemy na malutkim ogniu przez jakieś pół godziny, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.
Wyławiamy z garnka cynamon i goździki.
Zupę miksujemy starannie mikserem lub w blenderze - ja lubię ją jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Wlewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy masło i ocet, podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści.
Doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (też sporo) oraz cukrem (odrobiną).
Podajemy posypaną koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024