Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tymiankowy-kurczak-z-czosnkiem

Tymiankowy kurczak z czosnkiem

Miły i bezproblemowy sposób na szybką, lekką kolację - piersi z kurczaka po upieczeniu podajemy na sałacie, podczas gdy sos od pieczenia wystąpi w roli dressingu. Jeśli komuś konieczne potrzebne są jeszcze węglowodany, to kawałek chrupiącej bagietki lub tabbouleh będą tu całkiem na miejscu

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka (ze skórą)
3 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki miękkiego masła
2 czerwone cebule
150 g wędzonego chudego boczku
mieszana sałata
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Piersi z kurczaka kładziemy na blasze skórą do góry.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli. Pastą czosnkową nacieramy piersi z kury.
Z gałązek tymianku obieramy listki i mieszamy je z masłem. Tymiankowe masło rozkładamy na mięsie.
Cebule obieramy z łusek i kroimy w ósemki, kładziemy wokół piersi kurczaka.
Boczek kroimy w kostkę i posypujemy nim mięso i cebulę.
Blachę wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 20 minut - mięso powinno być upieczone, skórka przyrumieniona, a cebula miękka.
W tym czasie rozkładamy na 4 talerze po garści mieszanej sałaty. Upieczone mięso i cebulę układamy na sałacie, zaś do sosu od pieczenia dolewamy skąpą łyżkę octu balsamico i dobrze mieszamy.
Sosem polewamy sałatę i mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024