Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tzatziki

Tzatziki

Najbardziej znane greckie danie - gęsty sos jogurtowy podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ogórek sałatkowy średniej wielkości
600 ml naturalnego greckiego lub tureckiego jogurtu
świeża mięta
koperek
3 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, osuszamy i ścieramy ze skórką na grubej tarce. Solimy i wykładamy na gęste sito do odcieknięcia (na mniej więcej godzinę). Jogurt wkładamy do miski, dodajemy odciśnięty ogórek oraz ząbki czosnku rozgniecione z odrobiną soli na piure. Siekamy tyle mięty i koperku, żeby wyszło po 3 łyżki każdego zioła. Dodajemy do jogurtu. Starannie wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania albo z pieczoną papryką, karczochami lub mięsem z grilla.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024