Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Udka-z-kury-w-musztardowej-glazurze

Udka z kury w musztardowej glazurze

"Kurczak, który przykleja się do palców" to popularne danie w krajach anglosaskich. Lubią je dzieci mniejsze, większe i zupełnie dorosłe. Sztućce są zupełnie zbędne, gdyż takiego kurczaka najwygodniej jeść palcami, oblizując je z lepkiego sosu. Możemy oczywiście upiec kawałki kurczaka na grillu ogrodowym, trzeba tylko uważać, żeby mięso dopiekło się do samej kości, a nie przypaliło z wierzchu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku pomarańczowego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Udka dzielimy na pałki i podudzia. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce ukręcamy razem sos sojowy, musztardę, miód i sok pomarańczowy. Marynatą polewamy udka i dobrze wcieramy ją w mięso. Kawałki kurczaka przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pół godziny, raz czy dwa przewracając, aż mięso będzie upieczone (nakłute w najgrubszym miejscu podudzie będzie wypuszczać z siebie przezroczysty sok, nie różowy), a marynata zmieni się w lepką glazurę. Podajemy z sałatką - np. z ziemniaków lub ryżu, albo też z tabbouleh i zieloną sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024