Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Vinaigrette-z-syropem-klonowym

Vinaigrette z syropem klonowym

Ostatnio mój najulubieńszy sos do sałaty - każdej, dodam. Świetnie pasuje do cykorii lub endywii, ale ze szpinakiem też jest świetny. Ze zwykłą sałatą znakomity. Z rukolą też. A ostatnio maczaliśmy w nim różyczki podgotowanych brokułów...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: szklanka

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka dobrej musztardy z Dijon
2 łyżki prawdziwego syropu klonowego
1/3 szklanki octu z cydru lub sherry
2/3 szklanki oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Musztardę rozcieramy z syropem klonowym.
Po trochu dodajemy ocet, cały czas ukręcając, a potem - powoli, cienkim strumyczkiem - oliwę z oliwek.
Ukręcamy, aż sos lekko zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sos przechowujemy z zakręconym słoiku w lodówce, ale pamiętamy, żeby wyjąć go z godzinę przed użyciem, a tuż przed wymieszaniem z sałatą dobrze wstrząsnąć - tylko uważajcie, żeby przy wstrząsaniu słoik był naprawdę dobrze zakręcony, bo zdarzyło mi się tego nie sprawdzić i rezultat był, no cóż - wstrząsający!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024