Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Waniliowe-brzoskwinie

Waniliowe brzoskwinie

Brzoskwinie i prawdziwa wanilia uzupełniają się nawzajem, tworząc deser o obłędnym zupełnie zapachu i smaku. Podajemy brzoskwinie na ciepło (aromat jest silniejszy), ale i na zimno są całkiem niezłe. Moim zdaniem wystarczą same sobie, ale kulka lodów waniliowych lub miseczka kremu brulee nie zawadzi...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
2 łyżki masła
strąk wanilii
4 łyżki płynnego miodu
szklanka białego wina

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż skórkę na czubku każdego owocu. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy brzoskwinie. Strąk wanilii kroimy wzdłuż i małą łyżeczką wyskrobujemy lepkie czarne nasionka. Sam strąk kroimy na 4 kawałki i wbijamy w brzoskwinie. Nasionka wanilii mieszamy z miodem i polewamy owoce. Dokoła wlewamy wino i naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas polewamy brzoskwinie od góry wytwarzającym się sosem. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024