Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Warzywa-w-sosie-kokosowym

Warzywa w sosie kokosowym

Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg dyni
pęczek dymki
300 g kalafiora
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
korzeń imbiru o długości 5 cm
olej z orzeszków ziemnych
łyżka dobrego proszku curry
szczypta mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szklanka (1/4 litra) wywaru z warzyw
400 ml mleka kokosowego
siekana świeża kolendra do posypania

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i włókna. Kroimy miąższ w kostkę o boku 1 cm. Dymkę obieramy z przywiędłego szczypioru, myjemy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki, starannie płuczemy i otrząsamy z wody. Papryki oczyszczamy z nasion, membran i ogonków, myjemy i kroimy w sporą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy imbir, curry, kmin i kolendrę. Smażymy 30 sekund mieszając, po czym dodajemy warzywa i krótko obsmażamy. Mieszamy, a kiedy warzywa pokryją się przyprawami, wlewamy wywar i mleko kokosowe. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy ragout do miski, posypujemy siekaną kolendrą i podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024