Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Waterzooi-z-ryb

Waterzooi z ryb

Solidna biała zupa z morskich ryb (czasem nawet z dodatkiem homara), tradycyjna w północnej Belgii. Znakomita, zwłaszcza ze świeżą bagietką.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 pory
2 szalotki
2 marchewki
1/2 małego selera korzeniowego
3 łyżki masła
4 szklanki (1 litr) wywaru rybnego
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
świeży tymianek
liść laurowy
szafran
1 kg filetów z morskich ryb o białym mięsie (dorsz
halibut
sola)
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
3 żółtka
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z twardych zielonych części, starannie płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Szalotki drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paseczki. W dużym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pory, szalotkę, marchewkę i seler i dusimy, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną (około 5 minut). Wlewamy wywar i wino. Dodajemy łyżkę posiekanych listków świeżego tymianku, listek laurowy i szczyptę szafranu. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z ryb kroimy w 3-cm kostkę. Dodajemy ryby do garnka i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 minut. Wyjmujemy ryby łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Mieszamy starannie śmietankę i żółtka, dolewamy po trochu łyżkę wazową gorącego wywaru, po czym wolno wlewamy wszystko do garnka z resztą zupy. Wkładamy ryby i – jeśli to konieczne – podgrzewamy danie na małym ogniu, ale ostrożnie, by nie dopuścić do zagotowania. Podajemy na ogrzanych głębokich talerzach, posypane siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024