Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiejska-tarta-z-musem-jablkowym

Wiejska tarta z musem jabłkowym

Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów" (cała porcja)
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
cynamon
gałka muszkatołowa
2 szklanki niesłodkiego przecieru jabłkowego (Podstawowe piure (przecier) z jabłek)
1/2 szklanki niesłodkiego mleka skondensowanego
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Robimy Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów" i wylepiamy nim formę do tarty, o średnicy 28-30 cm. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się pieca.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy płaską blaszkę.
Schłodzoną formę z ciastem stawiamy na nagrzanej blasze i pieczemy przez 10-15 minut, aż zacznie się lekko złocić.
W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy nadzienie: jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Ubijamy chwilę ręcznym mikserem, po czym dodajemy szczyptę soli, mniej więcej 1/2 łyżeczki cynamonu (do smaku) i nieco świeżo startej gałki (też do smaku). Mieszamy.
Dodajemy przecier, mieszamy; wlewamy skondensowane mleko, mieszamy.
Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, a kiedy się rozpuści, wlewamy do kremu jabłkowego i mieszamy.
Nadzienie wlewamy do podpieczonej foremki i pieczemy jeszcze, w tej samej temperaturze, przez 40 do 45 minut, aż środek zastygnie, a powierzchnia kremu zacznie się ładnie rumienić.
Upieczoną tartę wyjmujemy z pieca i stawiamy na metalowej kratce, żeby ostygła.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce.

*Przepis na podstawie "Wooden Spoon Dessert Book", autorstwa Marylin M. Moore

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024