Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wietnamska-salatka-z-krewetek

Wietnamska sałatka z krewetek

Świeża w smaku sałatka, podawana po ochłodzeniu. Świetna na upalny dzień.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
16 dużych ugotowanych krewetek
3 łyżki wietnamskiego sosu nuoc cham
1/2 wężowego ogórka
2 średniej wielkości marchewki
2 szalotki
garść listków świeżej mięty
garść listków świeżej kolendy

Opis przyrządzania:
Z krewetek zdejmujemy pancerze. Mieszamy krewetki z sosem nuoc cham, lekko solimy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. Marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy - najlepiej przy pomocy mandoliny - na długie, cienkie paseczki. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ogórek odsączamy z soku, który się wytworzył i dodajemy do krewetek. Dodajemy także marchewkę, szalotki, listki mięty i kolendry. Wszystko starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024