Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wietnamska-zupa-z-krewetkami

Wietnamska zupa z krewetkami

Typowy azjatycki fast-food, czyli to, co lubię najbardziej: zero zamieszania, maksimum smaku, mało składników, zdrowo i egzotycznie, choć nie na tyle, żeby rodzina kręciła nosem... Zupa akurat na poświąteczne odtruwanie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g świeżych shii-take
4 liście kapusty pekińskiej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju z orzeszków ziemnych
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka lub krewetek
skąpa łyżeczka przyprawy "5 smaków" (Przyprawa "5 smaków")
250 g (przeciętna paczka) azjatyckiego makaronu jajecznego
400 g ugotowanych i obranych krewetek
Sos rybny (nuoc nam, nam pla, fish sauce) (do smaku)
świeża kolendra do posypania
plasterki czerwonej papryczki chilli do posypania

Opis przyrządzania:
Grzyby ocieramy z ewentualnych paprochów, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w cienkie plasterki.
Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Wlewamy wywar i szklankę wody, dodajemy przyprawę "5 smaków" i zagotowujemy.
Kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy grzyby i kapustę. Kiedy zupa znów zacznie wrzeć, wrzucamy makaron.
Kiedy makaron będzie niemal ugotowany (sprawdzamy czas na opakowaniu), wrzucamy krewetki i dolewamy ze 4 łyżki sosu rybnego.
Znów doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
Nalewamy zupę do głębokich misek, ozdabiamy listkami kolendry i papryczką chilli i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024