Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wisniowe-coulis

Wiśniowe coulis

Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: szklanka (4 porcje)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka mrożonych wiśni bez pestek
1/4 szklanki soku wiśniowego
2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
laska cynamonu

Opis przyrządzania:
Wiśnie wkładamy do garnka, wlewamy sok i dodajemy cukier wraz z cynamonem. Stawiamy garnek na małym ogniu i trzymamy tam, aż wiśnie się rozmrożą.
Zwiększamy nieco ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż wiśnie wystygną.
Wyjmujemy cynamon, zaś wiśnie wraz z sokiem wkładamy do blendera. Miksujemy na możliwie gładkie piure. Jeśli mamy czas i ochotę, przecieramy coulis przez sitko.
Wstawiamy coulis do lodówki i podajemy na zimno, jako dodatek do deserów, naleśników, ciast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024