Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wloska-kapusta-w-smietanie

Włoska kapusta w śmietanie

Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka włoskiej kapusty
4 cebule
ząbek czosnku
250 g (ćwierć kilo) chudego wędzonego boczku
olej słonecznikowy
szklanka kwaśnej gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb. Szatkujemy na tzw. cienki makaronik, czyli w paski o szerokości najwyżej pół centymetra. Wsypujemy paski kapusty na sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oleju, wrzucamy boczek i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie bardzo miękka i złota. Dorzucamy czosnek i kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dolewamy śmietanę, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut, aż jarzynka zgęstnieje.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024