Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wschodni-makaron-z-kulkami-krabowymi

Wschodni makaron z kulkami krabowymi

Bardzo lubię smażone kulki z białej ryby lub z owoców morza. W tym przepisie kulki z dorsza i krabów podajemy w żółtym cytrynowym sosie, z chińskim makaronem jajecznym. Świetne!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 puszki krabów
200 g filetu z dorsza bez skóry
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżki sosu rybnego
mały pęczek świeżej kolendry
olej słonecznikowy
mąka do obtaczania kulek
300 g chińskiego makaronu jajecznego
czerwona papryczka chilli
cytryna
łyżeczka kurkumy
300 g młodego szpinaku

Opis przyrządzania:
Mięso kraba starannie osączamy na sitku z zalewy. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki. Wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę, po czym przekładamy do miski. Dodajemy mięso z kraba, sos chilli, sos rybny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Toczymy z masy małe kulki i obtaczamy w mące. Smażymy na dużej patelni, w 2-3 łyżkach oleju, mniej więcej 10 minut - aż będą lekko rumiane i sprężyste w dotyku. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączamy. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy skórkę i sok z cytryny z kurkumą i 2 łyżkami oleju. Wlewamy sos na patelnię, dodajemy makaron, ostrą papryczkę i opłukany szpinak. Smażymy chwilę, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Solimy do smaku, po czym dodajemy usmażone kulki, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024