Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wywar-rybny

Wywar rybny

Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
olej z orzeszków ziemnych
cebula
seler naciowy
koper włoski
ścinki
ości i głowy z białej ryby
białe wytrawne wino

Opis przyrządzania:
Pół cebuli, gałązkę selera naciowego i ćwierć bulwy kopru włoskiego drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i rozgrzewamy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy kilka minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. Dodajemy kilogram ości, ścinków i głów z białej ryby. Dolewamy kieliszek wytrawnego białego wina i tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy 20 minut. Wywar cedzimy przez gęste sitko i doprawiamy do smaku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024