Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wywar-warzywny

Wywar warzywny

Lekki wywar warzywny, używany do zup i sosów. Wegetarianie mogą nim spokojnie zastąpić inne wywary, bez żadnej straty dla smaku.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
gałązka selera naciowego + garść liści
2 małe marchewki
2 małe cebule
2 listki laurowe
12 ziarenek czarnego pieprzu
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Gałązkę selera naciowego kroimy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, 12 ziarenek czarnego pieprzu, garść liści selera i natki pietruszki oraz skąpą łyżeczkę soli. Dolewamy 3-4 szklanki zimnej wody. Garnek przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Wywar cedzimy przez gęste sitko i używamy zgodnie z przepisem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024