Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-z-kukurydzy

Zapiekanka z kukurydzy

Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) ziaren kukurydzy
por
czerwona papryka
łyżka masła
ząbek czosnku
suszony tymianek
ostra suszona papryczka
150 ml mleka
150 ml kremowej śmietanki
2 jajka + 1 żółtko

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kukurydzę bardzo starannie osączamy. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę pozbawiamy ogonka i pestek, usuwamy również białe "żeberka" ze środka. Myjemy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy por i paprykę i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale por nie może się przyrumienić. Dodajemy trochę tymianku i pokruszonej ostrej papryczki, mieszamy. Mleko, śmietankę, jajka i żółtko starannie rozkłócamy na jednolitą masę. Dodajemy kukurydzę i podduszone warzywa. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - możę jeszcze ostrą papryką, jeśli ktoś lubi (jak ja) pikantne potrawy? Wlewamy mieszaninę do niezbyt głębokiej formy do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pół godziny do 40 minut - zapiekanka powinna być ścięta, ale na środku jeszcze miękka. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy zapiekankę w spokoju przez 5 minut, po czym podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024