Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-z-ricotty-i-pomidorow

Zapiekanka z ricotty i pomidorów

Rodzaj frittaty? Sufletu? Trudno powiedzieć. W każdym razie robię to jutro na rodzinny obiad. A potem dam znać, jak poszło ;-)

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (mniej więcej) liści boćwiny lub botwinki (może też być zwykły szpinak)
ząbek czosnku
4 zgrabne pomidory
łyżka masła
250 g ricotty
4 jajka
75 g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Boćwinę, botwinkę lub szpinak starannie płuczemy i osączamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy zieleninę i smażymy, mieszając, aż liście zwiędną. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, po czym odlewamy wodę, która się wytworzyła.
Ricottę dokładnie mieszamy z jajkami i większością parmezanu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, po czym dodajemy uduszone liście z czosnkiem i bardzo dokładnie mieszamy.
Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Posypujemy resztą parmezanu i z wyczuciem skrapiamy oliwą.
Pieczemy 10-15 minut, aż zapiekanka się zatnie, po czym przełączamy piekarnik na opiekacz i rumienimy pod nim wierzch.
Podajemy na ciepło, z michą sałaty.
(przepis z pisma Olive, z czerwca 2011)

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024