Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-z-zielonych-warzyw

Zapiekanka z zielonych warzyw

Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 czubate łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
450 ml (prawie 1/2 litra) mleka
100 g świeżo startego parmezanu
łyżka gruboziarnistej musztardy
300 g różyczek brokułów
300 g włoskiej kapusty
500 g (1/2 kg) liści świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
50 g tartego gruyera

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W sporym rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Mąka nie powinna się zarumienić. Po trochu dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos. "Bąbelkujemy" sos przez 2-3 minuty, po czym zestawiamy z ognia. Dodajemy parmezan i musztardę, starannie mieszamy. Brokuły myjemy w zimnej wodzie i osączamy. Z kapusty wycinamy głąb. Liście kroimy w paski szerokości 2 cm i płuczemy. Szpinak przebieramy, odrywamy grubsze łodyżki, a liście bardzo starannie płuczemy kilka razy w dużej ilości zimnej wody. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy brokuły. Po 2 minutach wrzucamy kapustę, a po kolejnych 2 - szpinak. Po minucie warzywa odcedzamy na dużym sicie lub durszlaku, dobrze osączając z resztek wody. Warzywa mieszamy z sosem serowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do sporego naczynia do zapiekania i posypujemy z wierzchu tartym gruyerem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut do pół godziny. wierzch zapiekanki powinien się ładnie zarumienić.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024