Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zdrowa-salatka-z-kurczakiem

Zdrowa sałatka z kurczakiem

Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czerwona cebula
2 limetki
4 łyżki sosu rybnego
łyżka miałkiego brązowego cukru
2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka bez skóry (lub podobna ilość mięsa z innych części kurczaka - bez skóry)
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
2 duże marchewki
mały strąk żółtej papryki
2 długie czerwone papryczki chilli
4 gałązki świeżej kolendry
4 gałązki świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cieniutkie plasterki
Z wyszorowanych limetek wyciskamy sok, dodajemy sos rybny i cukier. Mieszamy w sporej misce, aż cukier się rozpuści, po czym dodajemy cebulę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut - czyli praktycznie tyle czasu, ile zajmie nam przygotowanie reszty składników.
Mięso dzielimy rękoma na włókienka.
Kapustę pekińską cienko szatkujemy, płuczemy na sicie i starannie osączamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce w długie cienkie pasemka.
Paprykę i papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Z kolendry i mięty obrywamy listki i grubo je siekamy.
Do cebuli dodajemy mięso, kapustę, marchewkę, paprykę, papryczki i zioła i starannie wszystko mieszamy. Ewentualnie dosalamy do smaku i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024