Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zdrowa-surowka-na-rozpoczecie-obiadu

Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu

W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cukinia średniej wielkości
jabłko z czerwoną skórką
pęczek rzodkiewek (lub kilka małych rzepek)
opakowanie (pęczek) roszponki lub młodych liści szpinaku
czerwona cebula
garść wyłuskanych włoskich orzechów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
kilka listków bazylii

Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy, przycinamy z obu końców i kroimy w cienkie plasterki.
Jabłko myjemy, kroimy bez obierania w ćwiartki, po czym wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki.
Rzodkiewki lub rzepki myjemy i osuszamy, odcinamy zielone listki. Jeśli mamy rzepki, to cienko je obieramy, po czym kroimy w plasterki. Rzodkiewkom jedynie odcinamy "wąsy", po czym kroimy w plasterki.
Roszponkę lub szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i osączamy.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Włoskie orzechy grubo siekamy.
W dużej misce ukręcamy sos: obrany ząbek czosnku rozgniatamy z odrobiną soli. Dodajemy 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy wszystko na jednolity sos, po czym dodajemy trochę pieprzu i kilka listków bazylii, umytych i pokrojonych w paski.
Do miski wrzucamy cukinię, jabłko, rzodkiewki (lub rzepki), roszponkę (lub szpinak), cebulę i orzechy. Mieszamy starannie, żeby wszystkie warzywa i owoce wymieszały się z sosem.
Przekładamy surówkę do 4 miseczek i podajemy niezwłocznie (żeby witaminy nie uciekały) na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024