Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zeberka-po-chinsku

Żeberka po chińsku

Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg wieprzowych żeberek
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu hoisin
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka przyprawy "5 smaków"

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Żeberka myjemy, osuszamy papierem kuchennym i kroimy na 2 części. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy czosnek, imbir, sos sojowy, sos hoisin, sherry, miód i przyprawę "5 smaków" . Wkładamy mięso do dużej miski i polewamy marynatą, dobrze wcierając ją w mięso. Brytfannę wstawiamy do piekarnika. Wlewamy do niej gorącą wodę na wysokość 1 cm. Na brytfannie kładziemy metalową kratkę do pieczenia (ruszt), a na niej żeberka. Pieczemy 15 minut, po czym mięso odwracamy i smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem i jakimś zielonym warzywem (szpinak, brokuły, paksoi).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024