Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zeberka-w-klonowym-sosie-barbecue

Żeberka w klonowym sosie barbecue

Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg wieprzowych żeberek
2 ząbki czosnku
szklanka dobrego syropu klonowego
1/4 szklanki keczupu
3 łyżki czerwonego octu winnego
łyżeczka wędzonej papryki pimenton (słodkiej lub ostrej według potrzeby)
1/4 łyżeczki cynamonu

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
Wkładamy żeberka do sporego garnka, zalewamy wrzącą wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy pod przykryciem, na niezbyt wielkim ogniu, przez 1/2 godziny do 3 kwadransów.
Podgotowane mięso wyjmujemy i solimy ze wszystkich stron.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i rozgniatamy na piure. Mieszamy z syropem klonowym, keczupem, octem winnym, papryką i cynamonem, dodajemy jeszcze odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Smarujemy żeberka z obu stron mniej więcej połową sosu, po czym kładziemy je na przygotowany grill, ale nie bezpośrednio nad węglami. Przykrywamy pokrywą, uchylamy wentyle do 1/4 i pieczemy żeberka przez godzinę do półtorej. Co 20 minut pokrywę uchylamy, sprawdzamy, czy żeberka się nie przypalają i smarujemy je sosem. Można je co jakiś czas przewrócić, ale mówiąc szczerze, jesli się piecze metodą pośrednią i pod pokrywą, nie jest to konieczne.
Kiedy żeberka będą już bardzo miękkie, a sos powlecze je lepką, ciemną glazurą, zdejmujemy mięso na talerz, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na mniej więcej 10 minut.
Kroimy mięso pomiędzy kośćmi na pojedyncze żeberka i podajemy - z resztą sosu barbecue, jeśli nam jeszcze choć trochę zostało! Do tego sałatka z ziemniaków lub ziemniaki pieczone w folii i koniecznie bardzo amerykańska surówka coleslaw (a u mnie w domu po prostu talerz pokrojonych surowych warzyw).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024