Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-salatka

Zielona sałatka

Sałatka, która natychmiast podnosi na duchu - kombinacja rozmaitych odcieni zieleni z lekkim sosem musztardowym.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg rukwi wodnej
150 g rukoli
główka sałaty masłowej
2 ogórki sałatkowe
2 dojrzałe awokado
garść kiełków zielonego groszku
łyżka gruboziarnistej musztardy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki białego octu winnego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku

Opis przyrządzania:
Rukiew wodną obieramy z twardych ogonków i starannie płuczemy. Rukolę płuczemy. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście. Środek sałaty rozdzielamy na pojedycze liście i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Wszystkie sałaty starannie osuszamy na ściereczce. Ogórki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki zielonego groszku płuczemy i osuszamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Kroimy w długie, cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałaty, ogórek, kiełki i awokado układamy na dużym talerzu. Robimy sos musztardowy: do słoiczka wkładamy musztardę, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru i trochę soli. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy, aż sos będzie jednolity w konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatę sosem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024