Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielone-szparagi-z-orzeszkami-piniowymi

Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi

Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna
60 g orzeszków piniowych
mały pęczek bazylii

Opis przyrządzania:
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Przycinamy czubki na długość 4 cm, a resztę szparagów kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i szparagi. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy, wciskamy sok z cytryny. Patelnię przykrywamy i dusimy szparagi jeszcze 5 minut. Na drugiej, suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe, cały czas mieszając, gdyż mają skłonność do przypalania się. Przekładamy uduszone szparagi na ogrzane talerze, posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami bazylii.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024