Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielone-szparagi-z-szynka-parmenska

Zielone szparagi z szynką parmeńską

Soczyste zielone szparagi podawane na ciepło. Jeden z wielu znakomitych przepisów nieocenionej Delii Smith.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 grubych zielonych szparagów
175 g świeżego parmezanu
12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wodzie lub na parze na półmiękko. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Parmezan ścieramy na grubej tarce. Każdy plasterek szynki posypujemy tartym serem. Na serze układamy szparag i zwijamy. Szparagowo-serowo-szynkowe paczuszki układamy obok siebie na żaroodpornym półmisku. Wstawiamy na najwyższą półkę piekarnika i pieczemy 5 minut, aż szynka zacznie się rumienić, a ser się stopi. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024