Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaczki-z-sosem-pomidorowym

Ziemniaczki z sosem pomidorowym

Pieczone ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym - smaczna przekąska lub danie na przyjęciach stojących.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków równej wielkości
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
mała czerwona cebula
czerwona papryczka chilli
słodka mielona papryka
duża puszka siekanych pomidorów we własnym soku (400 g)
2 łyżki białego wytrawnego wina
łyżka dobrej pasty pomidorowej
łyżka białego octu winnego
cukier
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki szorujemy pod kranem i osuszamy. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 3 cząstki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy usiekany ząbek czosnku i 2 łyżeczki soli morskiej. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Ziemniaki wykładamy pojedynczą warstwą na blachę i pieczemy godzinę do półtorej (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków), aż będą mocno przyrumienione i chrupiące. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, robimy sos: czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy; drugi ząbek czosnku rozgniatamy; papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Posypujemy łyżeczką słodkiej mielonej papryki i smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory razem z sosem, wino, pastę pomidorową, ocet i 2 łyżeczki cukru. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Miksujemy w blenderze i dodajemy łyżkę siekanej natki. Upieczone ziemniaczki wrzucamy do miski, a obok podajemy sos pomidorowy do maczania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024