Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-na-ostro-z-szafranem

Ziemniaki na ostro z szafranem

Kostki ziemniaków w żółtym szafranowym sosie z czerwonymi akcentami ostrej papryczki podajemy razem z innymi tapas.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 szczypty nitek szafranu
2 ostre czerwone papryczki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 ml (niepełna szklanka) białego wytrawnego wina
cytryna

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę. Szafran zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki i nasionka. Kroimy w plasterki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy 5 minut na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy do połowy. Dodajemy kostki ziemniaków, szafranową wodę, papryczki oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy tyle zimnej wody, by pokryła ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przekładamy ziemniaczane kostki na półmisek i trzymamy w cieple. Sos od duszenia redukujemy na dużym ogniu o połowę. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i sok z cytryny do smaku. Polewamy ziemniaki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024