Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-smazone-z-prawdziwkami

Ziemniaki smażone z prawdziwkami

A może będzie w tym roku wielki wysyp prawdziwków? Nadurodzaj? Klęska nadmiaru borowików?

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja-Akwitania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg ziemniaków równej wielkości
500 g (1/2 kg) małych prawdziwków
100 g kurek
4 ząbki czosnku
150 g smalcu gęsiego lub kaczego
garść siekanej natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, starannie myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki.
Grzyby ocieramy z leśnych paprochów czystą ściereczką, odcinamy dolną część nóżek.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy mocno 50 g smalcu, wrzucamy grzyby i smażymy, aż wyparuje cała woda.
Na drugiej, dużej patelni rozgrzewamy resztę smalcu. Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej pół godziny, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie i zaczną się rumienić, dodajemy grzyby i natkę. Chwilę jeszcze smażymy, po czym podajemy prosto z patelni - do dowolnego smażonego lub pieczonego mięsa lub też jako samodzielne danie, nagrodę dla dzielnych grzybiarzy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024